6 succesfactoren voor (werk)omgevingen

Het mentale en fysieke welzijn van medewerkers is cruciaal en staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Dit welzijn heeft grote invloed op de productiviteit. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de productiviteit van medewerkers met ruim 15% omhoog gaat en dat medewerkers zich fijner en gelukkiger voelen als ze in een uitstekende werkomgeving werken. Maar wat zijn dan de succesfactoren van een werkomgeving met positieve impact op mensen?

De succesfactoren komen samen in het Forward SPACES Model® van Fresh Forward. Onze ervaring met het ontwikkelen van visies voor omgevingen, het ontwikkelen van ‘thuisvestingsconcepten’ en wat we elke dag ervaren in onze eigen werkomgeving, hebben we gecombineerd met de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied. We nemen jullie mee in de zes succesfactoren:

#Social. Dit gaat over ‘people first’ en heeft te maken met de vermenselijking van organisaties. Het is persoonlijk, niet transactioneel. Het creëren en stimuleren van verbinding, contact en betrokkenheid tussen mensen is van essentieel belang. Traditionele werkplekken verdwijnen en maken plaats voor ontmoetingsplekken. Lange tafels, intieme hoekjes, loungebanken en ook de jaren ’70-zitkuil vindt zijn weg naar werkomgevingen. En vergeet de gezamenlijke eetmomenten niet waar mensen even aandacht kunnen hebben voor elkaar en elkaars sociale leven.

#Purpose. Waarom besta je als organisatie en waar geloof je in? Wat wil je betekenen voor mens en maatschappij en wat is het gezamenlijke verlangen van de mensen die er werken? Als je dit weet, dan is de werkomgeving bij uitstek een prachtige manier om dit tot leven te brengen. Dit gaat echter wel verder dan het ophangen van een mission statement of het schilderen van teksten op de muur. Het is goed om tekstueel te vertellen, maar het gehele interieur (en liefst ook exterieur) moet de purpose uitdragen. Daarmee is de werkomgeving in staat om mensen aan te trekken en te behouden die ook geloven in hetgeen waar jij als organisatie in gelooft.

#Authenticity. In lijn met de vorige succesfactor houden uitstekende werkomgevingen rekening met het DNA van een organisatie en zijn de waarden van een organisatie duidelijk voelbaar. Het gaat over eigenheid en uniciteit en over puurheid en echtheid. Dat geldt ook voor de mensen die er werken. Hoe komt hun authenticiteit tot z’n recht in de werkomgeving? Te veel mensen laten (een deel van) zichzelf thuis als ze naar hun werk gaan. Hoe zorgen we voor een tweede thuis waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun unieke talenten tot bloei kunnen komen?

#Circularity. De circulaire of blauwe economie is essentieel, willen wij als mensheid kunnen blijven leven op deze aarde. Terecht is er bij het (her)inrichten van veel werkomgevingen veel aandacht voor het hergebruik van materialen. Van tafels van pallethout tot oude, kapotte visnetten die worden gebruikt voor tapijttegels. Daarbij gaat het ook over het gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen. Bij biophilic design wordt direct en indirect de natuur in de werkomgeving gebracht. Het in contact zijn met een natuurlijke omgeving heeft een bewezen positief effect op het welzijn van mensen.

#Experience. Wat ervaren medewerkers en bezoekers en hoe worden ze geïnspireerd in een bepaalde werkomgeving? En hoe kan dit bijdragen aan positieve verandering ofwel transformationele experience? Daarbij komen de vier E’s van experience wat ons betreft om de hoek kijken. Esthetiek en multisensoriek: niet alleen ‘wat zie je’, maar ook ‘wat hoor, ruik, proef en voel je’? Entertainment: hoe word je ‘vermaakt’ en voel je je, bijvoorbeeld als bezoeker, welkom en thuis? Educatie: wat leert een werkomgeving je en hoe stimuleert het je om te blijven leren? Escapisme: hoe kun je even ‘ontsnappen’ en je rust pakken met mindfulness of je juist uitleven in een karaoke-cabine?

#Space. Dit gaat over ruimte. De fysieke ruimte als het gaat om de mate van openheid, transparantie, flexibiliteit en rust. Maar ook de ruimte en vrijheid die mensen er ervaren. Nog steeds zijn er werkomgevingen die eerder voelen als een gevangenis dan als een plek waar je graag bent en die aantrekkingskracht (magneetwerking) heeft. Space gaat ook over het verbinden van de fysieke wereld en de virtuele wereld. Joe Pine spreekt in dit kader over ‘the multiverse’. Het is zeer interessant en relevant om te kijken hoe dit kan worden toegepast in werkomgevingen.


Wij geloven dat we met werkomgevingen een positieve impact kunnen realiseren als het gaat om het welzijn van mensen en organisaties. Daar leveren we met ons Forward SPACES Model® graag een bijdrage aan.

 

Door Claire Bijl, Magic Spotter en Drs. Matt J.H. van der Poel RM, Partner & CXO bij Fresh Forward