Verliefd op merken met impact

Verliefd, verloofd, getrouwd. Met een merk? Ja, dat is de essentie van branding. Een innige relatie die iets met je doet, die impact heeft. Positieve impact op jou en in dit decennium ook op de maatschappij.

Maar op wat voor merken worden mensen dan verliefd en blijven ze van houden? Merken die mensen weten te raken en van betekenis zijn, zowel op sociaal, economisch als ecologisch gebied. Dit nieuwe decennium vraagt om een herijking van merken die een hartpositie willen behouden of veroveren. De bouwstenen voor succesvolle merken in een nieuwe tijdsgeest worden weergegeven in het Brand Impact Model®.

Centraal staat de Purpose van een merk. Waarom besta je en wat beteken je voor mens en maatschappij? TUI gelooft dat vakantie de mooiste tijd van het jaar is en doet er alles aan om die ‘smile’ op het gezicht van hun klanten te zien. En IKEA wil een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen. Een gezamenlijk verlangen, daar gaat het om.

Het zorgen voor positieve impact vraagt ook van merken dat ze werken vanuit een bepaalde Mentality. Een mentaliteit die gaat over positieve energie en ‘yes, we can!’. Als iemand bij Amazon met een idee komt, dan gaan ze het doen, tenzij iemand anders er niet in gelooft èn ook nog eens zijn uiterste best wil doen om het tegen te houden. Zij noemen dit de ‘The Institutional Yes’ en dit heeft hen geen windeieren gelegd.

Merken in dit decennium moeten ook Involvement tonen. Aandacht hebben voor, de verbinding aangaan met en verantwoordelijkheid nemen. Zoals The Good Roll die met de verkoop van duurzaam toiletpapier de helft van haar winst gebruikt om te zorgen voor schone en veilige toiletten in ontwikkelingslanden. Maar ook de ‘rustig-aan-kassa’ bij AH of de ‘kletskassa’ bij Jumbo passen in deze vermenselijking van merken en organisaties.

Authenticity: merken moeten trouw zijn aan zichzelf. Echt, puur en natuurlijk zoals Dove als het gaat om hun ‘modellen’ en daarbij ook nog eens moeders helpen om bij te dragen aan het zelfvertrouwen van hun dochters. Of de hotelketen CitizenM waar mensen werken die daar zichzelf kunnen zijn en daarmee uniek. En die eigenheid voel je.

Bij Truth gaat het om de concrete bewijsvoering van een merk; ‘the proof of the pudding’. Op welke concrete activaties en innovaties gaan we inzetten? Niet alleen ‘storytelling’, maar ook ‘storydoing’. Een merk als Patagonia is open en eerlijk over de footprint van haar producten en roept mensen op Black Friday zelfs op om hun of andere producten niet te kopen als je ze niet echt nodig hebt.

Tot slot mogen merken meer uitdagen. ‘Challenge the status quo’; durf regels te doorbreken. Anders denken en anders doen maakt Young Capital uniek in de traditionele uitzendbranche, hoewel hun 1-aprilgrap dat kandidaten bij hun sollicitatie een jointje of een shotje zouden krijgen aangeboden, niet door alle opdrachtgevers werd gewaardeerd. Maar het getuigt wel van lef en dat ontbreekt bij te veel merken.

Als marketeers mogen werken aan brand impact in dit nieuwe decennium, hoe mooi is dat. Zelf begin ik aan mijn vierde decennium als marketeer. Van het merk Remia in 1990 dat ‘speels verwennen’ aan sauzenland heeft toegevoegd tot recent het merk Van Wijnen dat wil ‘bouwen aan ruimte voor een beter leven’. Van verliefd op merken naar getrouwd met merken …

 

Door Drs. Matt van der Poel RM, Partner & Chief eXperience Officer