Foodmuseum 3.0 in Amsterdam: MOOF (Museum Of Our Food)

Fresh Forward is door de initiatiefnemers van Museum Of Our Food gevraagd als partner om het idee voor het museum van onze eetcultuur tot een next level te ontwikkelen. In het museum worden voedsel en eetcultuur vanuit meerdere perspectieven benaderd: kunst en cultuur, wetenschap & technologie, psychologie, geschiedenis en toekomst. De eerste gesprekken worden nu gevoerd met mogelijke partners vanuit de voedingssector, overheid, wetenschap, onderwijs en cultuur.

 

De initiatiefgroep

In de afgelopen maanden is door de initiatiefnemers Isabel Meniño en Mark Brugman hard gewerkt aan het concept en het businessplan. De initiatiefgroep bestaat uit bevlogen experts uit diverse disciplines. Fresh Forward is aan boord gevraagd voor strategie en marketing. Momenteel worden gesprekken gepland en gevoerd met relevante partners die willen bijdragen aan de totstandkoming van het museum.

 

Relevant en hot

Voedsel en eetcultuur is nog nooit zo hot geweest als nu. Denk aan de maatschappelijke discussie over voedselproductie en gezondheid, die vooral gedomineerd wordt door “problemen” of uitdagingen (tekort aan gezond/duurzaam voedsel, diabetes, hart-en vaatziekten). Maar denk ook aan de enorm gegroeide bewustwording en belangstelling voor voeding vanuit de consument: kooktijdschriften en boeken, TV-programma’s, blogs, kookworkshops en foodfestivals.

 

Museum?

De initiatiefgroep is er na gesprekken met de “branche” en maatschappelijke partijen van overtuigd dat een museum een relevante bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke discussie en bewustwording (ook bij kinderen en jongeren), maar zeker ook een inspiratiebron kan zijn. Het wordt dus niet alleen een rustig kijkmuseum, maar een plek die ambieert om de bezoekers te inspireren, te informeren, te betrekken en via de zintuigen te raken. Meerdere keren is in gesprekken ook de vergelijking gemaakt met wat Science Center Nemo doet in de wereld van technologie en wetenschap.

 

Tipje van de sluier

In de ‘History of Dutch Food Culture’ komt de rijke geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur tot leven. De ‘Global Food Rooms’ zullen je meenemen naar de rijke wereldculturen die de Nederlandse keuken zo interessant en kleurrijk hebben gemaakt. In de ‘Future Food Rooms’ geven wetenschappers, fooddesigners, maar ook producenten en retailers een beeld over de toekomst van ons eten. In het ‘Kitchen Lab’ worden bezoekers en kinderen uitgenodigd te ruiken, proeven, zien en  experimenteren. De ‘Exhibition Room’ biedt tijdelijke thematentoonstellingen en uiteraard is er een heel bijzonder restaurant!

De opening is eind 2018 gepland.