Van monumentaal Stadhuis naar Huis van de Stad! Door onze Urban Explorer Ruud

Er waren tijden dat ik als Urban Explorer niet wakker werd voor het ontdekken van een stad met minder dan 500.000 inwoners. “Google het maar, dan gaat het sneller, was mijn repliek”. Of “bel de VVV, die kunnen je vast ook wel helpen..”

Te klein, te weinig inspiratie, niet genoeg invalshoeken, waren de vaste argumenten en excuses om de keuze uiteindelijk te laten vallen op een grotere stad. Dat kwam mij persoonlijk ook veel beter uit. Een paar dagen Barcelona scannen is toch wat anders dan pak ‘m beet Enschede.

Die tijden zijn voorbij. We hoeven niet meer ver weg te gaan en we hoeven het ook niet meer in grote steden te zoeken. We hebben het vlakbij, om ons heen, compact en verfrissend. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen van plaatsen die wij tot drie jaar geleden links lieten liggen:
Zwolle is tegenwoordig een prachtige melange van Brood & Librije, Rocknrolla Chique met een scherp randje. In Zwolle houdt, volgens de lokale bevolking, de beschaving van Nederland op. Richting Groningen is echt No Men’s Land.

Maastricht is het grootste, groenste mondaine paradijs (Het groene Shopping Utopia) van internationale allure. Maastrichtenaren zullen altijd blijven flaneren langs hun winkels (onderdeel van het DNA), maar als je ziet wat er voor een bijzondere groene initiatieven in en rondom Maastricht plaatsvinden dan is het qua inspiratie een waar paradijs. Vergeet niet hè, Maastricht heeft minder dan 130.000 inwoners. Aken is drie keer zo groot op nog geen 20 kilometer afstand. Overigens is een combinatie Luik, Maastricht, Aken enorm aan te raden als je drie totaal verschillende werelden wilt ontdekken binnen een uur reizen van elkaar.

Zelfs Bourgeois Breda waar de horeca heren en de NAC bazen de tijd altijd lieten stilstaan (Brabants gezellig) maakt een enorme omslag door met nieuwe hospitality, vrijplaatsen, creatieve broedplekken en verfrissende nieuwe initiatieven ineens een heel nieuw Breda te tonen.
Eindhoven dat toch echt de schoonste, maar ook de saaiste stad van het land was, is hard op weg een design paradijs te worden.
Arnhem heeft een internationaal mode kwartier, maar ook de culinaire kant van Arnhem is bijzonder interessant.
Gent kende ik wel al wat langer. Gent was altijd al gezellig om naar toe te gaan. Lekker groot centrum met historisch prachtige plaatsen en winkels. Wie goed en anders durft te kijken in Gent ontmoet een onvoorstelbaar inspirerende stad met interessante nieuwbouwprojecten met een sociale kant, culinaire parels, een wielrenlifestyle cultuur om van te smullen en bijzondere ondernemers. Gent vind je niet in de boekjes.

Het nieuwe ‘ontdek je inspiratieplekje’ van de Benelux zijn de middelgrote steden. Steden met maximaal 150.000 inwoners die in flink tempo aan het herontwikkelen zijn met allen een eigen verhaal. Maar ook  steden die een maatje kleiner zijn, zoals bijvoorbeeld Gouda, zijn in een rap tempo aan een metamorfose bezig. Wie in Gouda het Huis van de Stad heeft gezien (alleen de naam vertelt ons al een nieuwe denkwijze) en vergelijkt met het oude prachtige stadhuis ziet hoe de wereld  is veranderd in een paar eeuwen tijd.
In de Gouden Eeuw was Gouda één van de rijkste steden van Holland (Rotterdam was toen een soort van banlieu van Gouda). Later werd Gouda het Groene Hart van de Randstad. Eind jaren ’80 de probleemstad van het land met de probleemwijken Korte Akkeren en de Oosterwei. Dat Gouda is langzamerhand weer zijn oude glorie van weleer aan het terug winnen met een nieuw elan. Mede door een Gemeente die inzag dat het anders moest.

En voor wie het niet wist, mijn broer schreef er ooit een pracht boek over wat tot grote consternatie in Rotterdam leidde. Gouda is de stad van de Gebroeders Crabeth, de gekleurde glazen van de prachtige Sint Jans kerk en de geboorteplaats van Erasmus (hoe graag ze dat in Rotterdam ook claimen). Ja, dat Urban Exploren zit een beetje in de familie. Mijn broer meer in het verleden, ik meer het nu.

Overigens mocht u naar Gouda op bezoek willen, bezoek dan het prachtige Huis van de Stad (naast het CS) om vervolgens in de oude binnenstad van Gouda het oude stadhuis te bekijken. Als u daar toch bent, loop dan even naar de Sint Jans kerk en vraag de koster ter plekke of hij een rondleiding wil geven door de Sint Jan en de geheimen met u wil delen.

Het helpt door te zeggen dat mijn broer u heeft gestuurd. Maar dat is natuurlijk volledig aan u