Kwaliteit vanuit vertrouwen

Over UMC Utrecht

Met ruim 12.000 medewerkers is het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderdeel van is, een van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Binnen het UMC Utrecht is het kwaliteitsteam verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid.

Hoe kunnen we medewerkers in hun kracht zetten?

UITDAGING

Fresh Forward oog donkerblauw

UMC Utrecht heeft de ambitie om als ziekenhuis de stap te maken van kwaliteit vanuit controle naar kwaliteit vanuit vertrouwen. Deze beweging is nodig omdat kwaliteit veelal ging over systemen en lijstjes vinken (controle). Hoe kunnen we medewerkers in hun kracht zetten om de kwaliteit te bieden die nodig is in het moment? Hoe kunnen controle en vertrouwen meer met elkaar in balans komen?

AANPAK

Fresh Forward Luchtballon 1

Samen met een bevlogen kwaliteitsteam van UMC Utrecht zijn we aan de slag gegaan om de visie vorm te geven. Hierbij hebben we de zorgprofessionals, patiënten en de kwaliteitsraad betrokken. Tevens hebben we inspiratie buiten de zorgsector opgedaan, om met fris perspectief te kijken wat nodig is voor de visie.

HET RESULTAAT

Fresh Forward Vlinder

Een doorleefde visie op ‘kwaliteit vanuit vertrouwen’ waarin medewerker en patiënt centraal staan; Een handelswijze met heldere handvatten hoe medewerkers, vanuit vertrouwen, kunnen werken aan kwaliteit; Een kwaliteitsteam dat de visie heeft doorleefd, voortleeft en doorgeeft binnen de organisatie; Een concreet handelsplan met initiatieven per kwartaal zodat het handelen zichtbaar wordt.