Purpose bullshit

Het purpose-denken heeft het visie/missie-denken zeker een uplift gegeven: bedrijven zijn bewuster gaan nadenken over hun reden van bestaan en hun impact. Maar 15 jaar nadat Simon Sinek zijn Golden Circle lanceerde, zijn we volgens mij weer terug bij af. De meeste visiedocumenten die ik te zien krijg, zijn een functionele en generieke beschrijving van de doelen en ambities van een organisatie. Meestal is het ‘waar’ wat er staat, maar als je een organisatie wil inspireren en ergens toe wil bewegen, zijn dit geen effectieve mission-statements.

Gewoon even een (geanonimiseerd) voorbeeld: “Onze missie: het bevorderen van gezondheid in regio X in nauwe samenwerking met regionale zorgpartners, het opleiden van nieuwe zorgprofessionals en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Extra trots zijn we op de bijzondere topzorg die door onze centra geleverd wordt”.

Dat brengt me bij de vraag waar een organisatieperspectief (purpose, missie, iets waarmee je sturing geeft en waar je alles aan kan toetsen) aan moet voldoen. Dan kom ik in ieder geval bij de volgende kwalificaties uit:

 • Toekomstgericht
 • Tichtinggevend (dus specifiek)
 • Ambitieus
 • Inspirerend (positieve impact)
 • Oprechte overtuiging

En in de praktijk niet te vergeten: dat het doorleefd wordt en dat alle medewerkers zich ermee kunnen verbinden en zich uitgenodigd voelen om eraan bij te dragen. In mijn boek ZUURSTOF heb ik dit verder uitgediept.

Veel goede voorbeelden
Gelukkig zijn er ook veel goede voorbeelden. Om er meer gevoel bij te krijgen, noem ik er drie:

 • “Een wereld creëren waarin schoonheid een bron van vertrouwen is in plaats van angst”
  Dove zet zich actief in om het zelfvertrouwen van alle vrouwen en vooral jonge meisjes positief te beïnvloeden en hen te inspireren om het beste uit hun leven te halen.
 • “Een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen”
  Een ruim assortiment van goed ontworpen, functionele woninginrichtingsproducten aanbieden tegen zo laag mogelijke prijzen, zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen betalen.
 • En 1 van mijn persoonlijke favorieten, van Patagonia: “We’re in business to save our home planet”
  Het beste product maken, geen onnodige schade veroorzaken, de bedrijfsvoering inzetten om tot oplossingen voor de milieucrisis te komen en die ook te implementeren.

Als belangrijkste reden zie ik dat de meeste missies gemaakt worden met een rationeel-analytische mindset en niet vanuit een gevoelsgeladen en doorleefde overtuiging, inspiratie en verlangen.

Het is voor veel organisaties met een rationeel-instrumentele en algemene visie-missie een gemiste kans om energie en bevlogenheid op te wekken in de eigen organisatie en om zich als een aantrekkelijk werkgever te positioneren.

Om niet te zeggen: trekken, duwen, sleuren. Het kan ook anders!

Door Jempi Moens, Hilversum 11 juli 2024