Druk, druk, druk

Als je geen tijd hebt om deze nieuwsbrief te lezen, dan raad ik je aan om dit vooral wel te doen. Even stilstaan, uitzoomen en reflecteren, dat kan zo heilzaam zijn als je het altijd druk hebt. Dan kunnen er ook nieuwe gedachten ontstaan. Mentale voeding noem ik het altijd. Elke dag krijgen we ongeveer 60.000 gedachten in ons brein en 90% daarvan zijn dezelfde gedachten als de dag ervoor. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat een groot deel van deze gedachten negatief is, omdat ons brein gericht is op herkenning van gevaar en overleven. Reden genoeg om zelf regie te voeren over een groot deel van deze gedachten.

Nieuwe gedachten laten ontstaan, was voor mij ook één van de aanleidingen om een boek te schrijven over ons vak als strategen en begeleiders van organisatie- en teamontwikkeling. Het boek heeft de titel ZUURSTOF gekregen, zuurstof voor organisaties, en beschrijft de 5 sleutels die bedrijven nodig hebben om doelgericht in beweging te komen. We noemen het ook ‘de 5 sleutels van veranderkracht en van duurzame verandering’.

In het boek reken ik af met de ouderwetse en achterhaalde, maar nog steeds gangbare overtuigingen en practices als het gaat om het werken met visie/missie/strategie en het verander- en implementatieproces dat eraan gekoppeld wordt. De rationeel-instrumentele, op controle gerichte manier van werken om organisaties doelgericht te veranderen, heeft zijn beste tijd gehad. Het mechanische model van organisatieverandering, inclusief de taal die erbij hoort – implementeren, leverage, cascaderen, uitrollen, aan de knoppen draaien, aan het dashboard zitten, x aantal FTE’s meer of minder – is niet meer van deze tijd. De medewerkers willen het niet meer, er is ander leiderschap nodig en een maatschappij die meekijkt, meepraat en meedoet. De mechanische benadering van organisaties heeft veel efficiency en welvaart gebracht, maar ook veel (menselijke) ellende.

In mijn boek beschrijf ik hoe het anders kan: een mensgerichte manier van ontwikkelen en veranderen, die veel impactvoller en duurzamer is dan de mechanisch-rationele aanpak. Het boek is gestoeld op inzichten uit de praktijk – inmiddels zijn we 22 jaar onderweg met ruim 1.500 projecten voor honderden opdrachtgevers uit vrijwel alle denkbare sectoren – en op waardevolle inzichten uit de psychologie, neurowetenschap en antropologie. Het schrijven van het boek heeft mij nog meer doen beseffen wat een mooi en impactvol vak we hebben en wat een privilege het is om jaar in jaar uit organisaties te mogen begeleiden in hun ontwikkeling en bij hun uitdagingen

Lange tijd heb ik nagedacht over een passende titel en dat is best lastig. Want je wil wel iets triggeren, maar ook wel duidelijk zijn in wat je belooft aan de lezers. Ook niet te cliché of te hoogdravend, want daar willen we van weg blijven. ZUURSTOF werd het met als ondertitel: 5 sleutels van veranderkracht. Een mix van inspiratie en toch lekker concreet. Zuurstof is de belangrijkste stof om ons lichaam te laten functioneren en dat vond ik wel een passende metafoor voor organisaties: werken met datgene wat een organisatie echt in leven houdt, helpt ontwikkelen en vooruitbrengt. En dat zijn niet de spreadsheets of de processen.

Er is dus straks genoeg hierover te lezen: 160 pagina’s vol met kennis, inzichten, praktijkverhalen en inspiratie. Nog even geduld: het boek wordt rond deze tijd opgemaakt, in januari gedrukt en verschijnt begin februari. En leuk om alvast te verklappen dat auteur, columnist, presentator en commentator Jeroen Smit het voorwoord gaat verzorgen!

Hilversum, 18 december 2023
Auteur: Jempi Moens