Durf jij écht te kiezen?

Waarom strategie anno nu gaat over keuzes durven maken

We weten wat onze missie is, we staan helemaal achter de visie en strategie die we met elkaar hebben bepaald, maar tóch leeft het totaal nog niet in onze organisatie. Het verhaal klopt rationeel gezien, maar niemand die er van ‘aan’ gaat.’ Een uitspraak die we helaas nog te vaak horen in de markt. Vaak eindigt zo’n situatie in slechts een papieren document dat ook letterlijk weer op de plank blijft liggen. Zonde van alle tijd, geld en energie die hierin geïnvesteerd is.

In onze termen is hier sprake van ‘een visie en strategie zonder hartslag’. Een ander voorbeeld van wat we vaak horen gaat over de ‘halffabricaten’ met betrekking tot de strategie en visie waar lange tijd naar toegewerkt is. En waar zich dan vervolgens de volgende uitdaging aandient: ‘We hebben een mooi plan maar hoe zorgen we er nu voor dat onze mensen zich persoonlijk verbonden voelen met onze nieuwe strategie? Hoe kan ieder individu en ieder team persoonlijk bijdragen aan de realisatie ervan?’ Strategie is en blijft mensenwerk. Want zonder de mensen, de bevlogenheid en verbeeldingskracht ontstaat er geen beweging, geen verandering of impact.

Ook zien we organisaties waar met veel enthousiasme is nagedacht over de toekomst, met veel ideeën en mogelijkheden als resultaat. Maar waar échte richting, doorleving en keuzes achterwege blijven. Met als gevolg dat alle energie in een organisatie niet wordt gekanaliseerd. Dan wordt de organisatie geleid en leidt de organisatie niet. 

Als creatief strategisch adviesbureau hebben we het genoegen om met zeer uiteenlopende organisaties, merken en concepten te werken aan hun toekomstgerichte missie, visie en strategie. Dit mogen we al 22 jaar doen, samen met onze opdrachtgevers. Waar in het afgelopen decennium een nieuw next level ging over open, creativiteit, disruptie en vernieuwing, zien we nu een duidelijke verschuiving naar minder vrij, meer aandacht voor de ‘binnenkant’ van de organisatie, daadwerkelijke impact en bovenal keuzes durven maken.

Drie business insights

Organisaties, merken en concepten (retail, binnensteden, musea…) begeleiden in het creëren van hun next level is onze core business en doen we altijd vanuit drie business insights:

  1. Verlangen: De voorwaartse kracht van organisaties zit in het menselijk potentieel, de bevlogenheid, verbeeldingskracht en de intrinsieke motivatie om samen succes te realiseren; voorwaarts denken (visie, missie, strategie) wordt nog te vaak ingeperkt door ratio en controle. In de woorden van Peter Hutten, CEO van Van Wijnen: ‘Als we 10 jaar geleden, tijdens ons traject met Fresh Forward, niet hadden gedroomd van een woningfabriek, dan had deze er nu, 10 jaar later niet gestaan.’
  2. Perspectief: Veel organisaties en merken werken met een rationeel en/of generiek perspectief. Waar niemand overigens tegen is, maar wat ook niet helpt om te ontwikkelen en te groeien in een gewenste richting. Een goed werkend perspectief inspireert, creëert bevlogenheid, is doelgericht, brengt mensen in beweging en maakt van een organisatie een aantrekkelijke werkgever.
  3. De kracht van co-creatie: Consultants analyseren, adviseren en schrijven voor. Wij daarentegen ontwerpen een creatief proces waarin we laten ontstaan wat een organisatie nodig heeft om duurzaam te ontwikkelen, te groeien en toekomstbestendig te worden.

Als we terugkijken op de afgelopen 22 jaar en ook naar de shift die nu plaatsvindt, gedreven door de tijdgeest, zien we in toenemende mate het belang van daadwerkelijk durven kiezen.

Durven kiezen

Dat daadwerkelijk durven kiezen, is wat mensen en daarmee organisaties, nog vaak ingewikkeld vinden. In onze creatieve strategische processen brengen we altijd – op basis van een gezamenlijk verlangen – in kaart wat de strategie is voor de komende 5-10 jaar. Daarin zien we dat de uitdaging niet is om tot nieuwe initiatieven te komen maar juist te kijken wat we niet meer gaan doen. Zo ontstaat er daadwerkelijk ruimte om de belangrijkste nieuwe strategische initiatieven de benodigde organisatorische, mentale en financiële ruimte te geven.

Samen met ons team van creatieve strategen en trainers, helpen wij onze klanten te laten ontdekken waarom strategie draait om te durven kiezen en hoe zij hun toekomst vorm kunnen geven met impactvolle keuzes.

Hilversum, 5 september 2023
Auteur: Miriam Teoh – Wijers