Even voorstellen: Marten Zwaving, Growth Navigator

Als we niet weten naar welke haven we koers zetten,
is geen enkele wind gunstig

Een wijsheid die Seneca (stoïcijns filosoof) bezigde. Andersom, mét een heldere bestemming, stappen mensen aan boord die daar ook graag naartoe willen. Dan worden krachten gebundeld, geïnvesteerd, samengewerkt, elke dag en onvoorwaardelijk. En is er groei met richting. Dan ontstaat er iets.

In de afgelopen bijna 20 jaar ben ik aan boord gestapt bij verschillende organisaties met verschillende rollen in marketing en sales. Van globaal tot lokaal. In retail, Out of Home, BtB, DtC en e-commerce. Unilever, Upfield, Bonusan; van corporate, via private equity, naar familiebedrijf. Eromheen heb ik altijd verschillende teams in (top)sport getraind en gecoacht en ben ik vanuit die interesse als professioneel organisatiecoach betrokken geweest bij een aantal scale-ups.

Elke organisatie en elk team heeft zijn eigen omgeving, dynamiek en cultuur, maar bij alle teams maken richting en geloof om er te komen het verschil. Of het nu een van mijn marketingteams was, Heren-1 of juist het mini-team van mijn dochter: met richting komt energie vrij en wil iedereen er zijn of haar steentje aan bijdragen. Afspraken, processen en manieren van samenwerken volgen dan op logische wijze. Want iedereen zag het, voelde het en kreeg zin om ermee aan de slag te gaan. Dan kwam de lach en ging de energie omhoog; er ontstond dan iets. Groei met richting. Andersom heb ik het ook vaak genoeg meegemaakt. Merken en groepen waarbij die essentie vertroebeld was, of waar we die echte keuzes niet konden of wilden maken, waarbij we dan steeds verder uit koers raakten. Geen richting, geen groei.

En wat is het toch elke keer gaaf als het wèl tot stand komt en het gaat vliegen. Zoals bij Calvé met de campagne met voetbalster Lieke Martens (“je zei toch jongens”). Het merk zat in zwaar weer en om ons heen werd al geroepen dat er geen toekomst meer was voor dit merk. Dat maakte ons strijdvaardig. Het kon toch niet zo zijn dat dit oude merk met die reclames die iedereen kent, er niet meer zou zijn? Dat wij degenen waren die het licht uitdeden? 

We gingen terug naar de essentie van het merk en vertaalden dat door naar de betekenis ervan voor de komende tien jaar. Niet door nog meer cijfers te analyseren en nog slimmere businesscases te maken, maar door met mensen in gesprek te gaan. De mensen in de fabriek, een al lang gepensioneerde vertegenwoordiger, de makers van de oude reclames en vooral heel veel consumenten. We keken naar andere iconische merken, we leerden van andere kanalen, we spraken met opkomende concepten. Vanuit al die input, werd glashelder wat ons te doen stond. We voelden het en konden het in één zin uitleggen. Aan onszelf en aan iedereen om ons heen. De briefing aan het reclamebureau kon ineens op een half A4-tje. In no-time stond de campagne klaar. Tegelijkertijd trokken we een streep in het zand. We stopten incrementele projecten en verlegden onze focus om daadwerkelijk toekomstbestendig te worden. Om energie te stoppen in waar we voor stonden. Merk, business en team waren succesvol, en mensen wilden er weer bij komen. Er was iets ontstaan, er was groei met richting!

Dàt wil ik graag zoveel en zo vaak mogelijk blijven losmaken en in beweging zetten en daarom ben ik met veel plezier en energie aan boord gestapt bij Fresh Forward als Growth Navigator. Ik praat er graag met je over door, dus vast tot snel!