Voorbij de tirannie van het nu

Grayscale photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Om de planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties, moeten we leren goede voorouders te worden, stelt de Britse filosoof Roman Krznaric. Oftewel, de tirannie van de korte termijn ontworstelen en oog krijgen voor de lange termijn. Waarom is dat zo belangrijk? Hoe doe je dat? En kunnen jonge mensen helpen bij die ambitie? Deze vragen stonden centraal tijdens een inspiratiesessie van de Business Community van opleidingsinstituut LUNAR Institute.

Waarom kunnen we zo moeilijk nadenken over de toekomst? Dat vraagt Krznaric zich af in zijn boek ‘De goede voorouder‘. Ons begrip van tijd gaat vaak niet verder dan onze eigen levensduur en mensen zijn bovendien vaak zo in beslag genomen door het hier en nu dat reflectie erbij inschiet. Dat geldt voor het individu en voor organisaties. Politici zijn gefixeerd op opiniepeilingen en de eerstvolgende verkiezingen en bij veel bedrijven prevaleren de kortetermijndoelstellingen. Om daadwerkelijk antwoorden te vinden op de grote uitdagingen voor de toekomst – zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies – moeten we ons langetermijndenken ontwikkelen.

Urgentie
Hoe kijken jonge mensen naar deze vraag? Jonge mensen, die aan de vooravond of het begin van hun carrière staan en zich grote zorgen maken over die toekomst. Speciaal voor de inspiratiesessie organiseerde Youngworks een ontmoeting tussen generaties. Bij de communitydeelnemers – een netwerk van strategen, marketeers en innovators uit het Nederlandse bedrijfsleven – schoven drie jonge twintigers aan, nog aan het studeren of net klaar en ieder volop actief bij initiatieven rondom duurzaamheid en rechtvaardigheid.

Benieuwd welke inzichten deze ontmoeting tussen generaties opleverde?

Voor MarketingTribune schreven Yvonne van Sark, Adviseur & Partner bij Youngworks, en Niels Hansen, Futurise Maestro bij LUNAR Institute, er dit artikel over. Het artikel verscheen tevens in MarketingTribune 06, 2022.