De opbrengst van FLOW

Het is gebruikelijk om de impact van wat we realiseren, te beschrijven in concrete, liefst meetbare resultaten, bijvoorbeeld targets die behaald zijn. Maar veel interessanter is de energie, de bevlogenheid, de journey en het verlangen die geleid hebben tot het resultaat. Hoe zet je die dingen aan? Is daar een proces of een knop voor’? Hoe krijg je flow in teams en organisaties die hun visie willen ontwikkelen of hun organisatie naar een next level willen brengen of toekomstbestendig willen maken? En hoe vertaal je dat naar (duurzaam) passend leiderschap en bijhorend gedrag?

Dat is ons vak bij Fresh Forward en LUNAR Institute. En dat is een boeiend vak! Richting geven aan organisaties en mensen vanuit verlangen en flow*.

We delen het niet vaak, maar… dit jaar bestaan we 20 jaar! Voor ons een mooie gelegenheid om je wat uitgebreider mee te nemen in de bijzonderheden van ons vak waar wij met onze teams elke dag weer met veel passie en enthousiasme mensen en teams mee mogen inspireren en mee mogen bouwen.

En omdat het een tijd van lijstjes is, hebben we er meteen maar een lijstje van gemaakt:
7 FLOW-bouwstenen en inzichten waarvan we wensen dat elke Fresh Forward- en LUNAR-klant ervan op de hoogte is.

A mental state in which a person or a team is fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement and enjoyment of the activity.

 • Het kantelpunt
  We bevinden ons op een kantelpunt in de tijdgeest. En dat gebeurt gemiddeld om de 25-30 jaar. Mocht je het gemist hebben: het is terug te vinden in het in januari verschenen PIM Trendrapport en we werken aan een nieuwe publicatie die in maart 2022 uitkomt. Met nieuwe inzichten over organisatietrends tot 2030.
 • Geïntegreerde reis naar een next level én de transformatie naar een bloeiende organisatiecultuur
  We merken dat we steeds meer klanten mogen meenemen op een integrale reis door ons lemniscaat: van Strategic Design (Fresh Forward): visie, toekomst, purpose, strategie, naar Human Design (LUNAR Institute): leiderschap, mentaliteit en gedrag. Of andersom: eerst aan de slag met de mens- en teamkracht om vanuit deze bevlogenheid een visie en strategie te ontwikkelen. De geïntegreerde aanpak maakt ons sterker en geeft klanten extra vertrouwen.
 • De kracht van inspiratie en verbeelding
  Ondanks de Covid-beperkingen konden we bij Fresh Forward weer nieuwe klanten meenemen (fysiek, online en hybride) in creatieve ontwikkel- en innovatieopdrachten. Onze teams van Brand Impact en Forward Spaces bewezen hiermee hun eigen creativiteit, met onder meer opdrachten voor ELHO, Danerolles en Spoorzone Zwolle. En in april werd het nieuwe en succesvolle next level highway Retail-concept van Shell (dat we vorig jaar met hen hebben ontwikkeld), geopend.
 • Community van Free Minds
  Het is ons verlangen om de vrije denkers en doeners van deze tijd samen te brengen in een community waar ze peers uit andere bedrijfstakken en sectoren ontmoeten. Om nieuwe kennis en inzichten te ontdekken en samen te craften aan positieve impact. Onze community is onderverdeeld in 3 circles: de Leadership Circle voor directeuren en leiders, de Business Circle voor commercie, innovatie en marketing, en de People Circle voor HR en human development. De Community of Free Minds is dit jaar gegroeid naar 90 deelnemers uit meer dan 60 organisaties.
 • Drie thema’s voor 2022
  Elke community-circle heeft een eigen kalender voor 2022, maar voor het eerst gaan we aan de slag met drie thema’s die we in elke circle uitdiepen: de Tirannie van het NU, van Groeien naar Bloeien en de Impact van Vertrouwen. Ook in de livestreams en podcasts bouwen we verder op deze thema’s.
 • Persoonlijke ontwikkeling: Gilde en Impact
  Afgelopen jaar beleefden we de pioniers-editie van het LUNAR Gilde-programma: waar 12 oudere en jonge executives werkten aan hun eigen pad van persoonlijke ontwikkeling als leider en als mens. Door samen vanuit andere perspectieven te kijken, nieuwe kennis en ervaringen op de doen, brengen ze zichzelf en elkaar stappen verder. Een inspirerende, verdiepende reis met een mooie, rijke opbrengst voor alle deelnemers. Voor 2022 staat Gilde-2 op het programma en gaat Impact-4 van start.
 • Leiderschap in de vloeibare samenleving
  Wat brengt mensen in beweging? Vaak denken we dat het om duwen of trekken gaat (targets, plannen, deadlines). Of om tastbare beloningen (salaris, bonus). Dat is niet duurzaam en werkt kortstondig. Het put mensen ook uit of het maakt dat we gaan mopperen of stress krijgen. In een wereld waarin alles tegelijk verandert en blijft veranderen, is het koersen op behoud, controle en stabiliteit achterhaald. Er is een andere leiderschap-mindset nodig. De vele leiderschapsprogramma’s, maar ook de 18 podcasts die we mochten maken, hebben geleid tot nieuwe inzichten over leiderschap.

DANK EN FRIS VOORUIT IN 2022

Tot slot willen we iedereen bedanken die de afgelopen tijd onderweg was met Fresh Forward en/of LUNAR Institute. Voor het vertrouwen in onze mensen en ons vakmanschap.

Op naar een nieuw jaar vol inspiratie en kansen!

Jempi Moens, Matt van der Poel, Carlo van Kessel & de teams van Fresh Forward en LUNAR Institute