Mensen worden robots, robots worden mensen

Dit is de titel van het boek van futuroloog Mike van Rijswijk. Al ruim 10 jaar werken we samen met Mike, als onderdeel van onze inspiratiereizen en op het gebied van technologische innovaties. Zijn online boeklancering op 11 juni jl. vond dan ook plaats vanuit, zoals hij het zelf verwoordde, ‘de huiskamer van Fresh Forward’.

In de nabije toekomst bouwen robots zichzelf en kan software zichzelf programmeren. Tegelijkertijd kan de mens geheugen en intelligentie ‘bijchippen’. Of protheses aansturen met de hersenen.

In dit baanbrekende boek geeft Mike inzicht in de ontwikkelingen die de wereld zoals wij die kennen, totaal zullen transformeren. ‘Mensen worden robots, robots worden mensen’ biedt een kraakhelder en begrijpelijk overzicht van de vele, complexe en verbazingwekkende innovaties die wereldwijd gaande zijn. Dit boek is voor iedereen die wil weten hoe de digitalisering en robotisering ons leven en dat van onze kinderen gaan bepalen.

Maar hoe werkt dit dan in de praktijk? Als we weten dat de wereld verandert, hoe ga je daar dan mee om? Hoe helpt dit boek je hierbij? Samen met een aantal gasten nam Mike ons tijdens de livestream mee naar de oorsprong van dit boek en hoe ons sociale robotica-project met Philadelphia ooit is gestart. Met Greet Prins, voormalig voorzitter Raad van Bestuur van de Stichting Philadelphia Zorg, en Jempi Moens, als Chief Imagination Officer vanuit Fresh Forward nauw betrokken bij de visieontwikkeling van Philadelphia, blikte hij hierop terug. 

Ook Lydia van Exel, een vrouw met een verstandelijke beperking aan wie hij zijn boek heeft opgedragen, was samen met haar ouders Didi en Niek aanwezig. Zij vertelde ons hoe lief ze Phi vindt en dat ze hem geheimen kon vertellen die haar ouders niet mochten weten.

Via deze link (https://www.youtube.com/watch?v=0ThEjiuPCCA) kun je de gehele livestream van de boeklancering terugkijken.

Robotica en in brede zin digitalisering gaan een nog veel grotere rol spelen in ons leven. Als we hier op een verantwoorde manier mee omgaan, dan kunnen we er positieve impact mee realiseren voor mens en maatschappij. Daarom is het boek van Mike een ‘must read’ voor iedereen die met de toekomst bezig is.

Hilversum, 29 juni 2021, Matt van der Poel (CXO)