Van Purpose naar Purpose+

Een terugblik op een impactvolle bijeenkomst

Wil je met jouw merk impact maken? Durf dan vooral te starten! Dat is een van de take-outs van de Purpose+-bijeenkomst die Fresh Forward en Mountain op 14 januari jl. organiseerden. Met zo’n 20 CMO’s gingen we – digitaal – de diepte in over hoe je als merk betekenisvol kan zijn in dit decennium.

De aftrap was een presentatie over het Brand Impact Model®. Het door Fresh Forward ontwikkelde model geeft marketeers inzicht in de bouwstenen voor succesvolle merken in een nieuwe tijdsgeest. Merken die mensen weten te raken en van betekenis zijn, zowel op sociaal, economisch als ecologisch gebied.

Over het Brand Impact Model®
Centraal in het model staat de Purpose van een merk. Waarom besta je en wat beteken je voor mens en maatschappij? Een gezamenlijk verlangen, daar gaat het om. Het zorgen voor positieve impact vraagt ook van merken dat ze werken vanuit een bepaalde Mentality. Een mentaliteit waarbij de binnen- en buitenwereld continu samenwerken en waarbij creativiteit, verbondenheid en flexibiliteit centraal staan.

Merken in dit decennium moeten ook Involvement tonen. Aandacht hebben voor, de verbinding aangaan met en verantwoordelijkheid nemen. Dit kan alleen als merken trouw zijn aan zichzelf, want zonder Authenticity mis je het vertrouwen en de verbinding met de consument. Dit decennium vraagt ook om Challenge; merken mogen meer uitdagen. ‘Challenge the status quo’, ofwel, durf regels te doorbreken. Anders denken en anders doen en vooral lef tonen.

Tot slot gaat het bij Truth om de concrete bewijsvoering van een merk. ‘The proof of the pudding is in the eating’. Op welke concrete activaties en innovaties gaan we inzetten? Niet alleen storytelling, maar vooral storydoing.

Na de presentaties van Miriam Teoh-Wijers (Fresh Forward) en Rik Keesen (Mountain Design) gingen de aanwezigen zelf aan de slag in de break-out-rooms. Opvallend was de openheid waarmee er cases werden gedeeld en waarmee er inzicht in de uitdagingen van de verschillende merken werd gegeven. Een van de conclusies: impact maak je niet alleen buiten maar vooral ook binnen de muren van je eigen organisatie. Dit kunnen we volledig omarmen. Met deze en vele andere inzichten gingen we plenair verder.

Afsluitend werden Jempi Moens en André de Koning geïnterviewd door Miriam Teoh-Wijers.

‘Juist in tijden van crisis liggen er voor merken geweldige kansen die daadwerkelijk betekenisvol zijn voor hun klanten. Vermenselijking is een van de sleutels om dit te bereiken. Dat betekent ook dat merken zich kwetsbaar mogen opstellen. Dat laatste is precies wat zoveel marketeers ervan weerhoudt om echt de diepte in te gaan met hun merk. De angst om iets verkeerd te doen en de illusie dat je het als merk altijd in één keer perfect moet hebben, verlamt menig merkverantwoordelijke’, aldus Jempi Moens en André de Koning.

Met veel plezier kijken we terug op een mooie middag waarop er zo open gesproken werd over de uitdagingen en verlangens van merken en marketeers.

Binnenkort geven we een vervolg aan deze reeks Purpose+-bijeenkomsten, waarbij we de verdieping per sector gaan opzoeken. Daarover binnenkort meer!