Belemmerende overtuigingen

Van de ene op de andere dag werden we in maart 2020 in een nieuwe realiteit gekatapulteerd: geen handen meer schudden, 1½ meter afstand bewaren, thuiswerken en online vergaderen. Inmiddels zijn ook de mondkapjes ingeburgerd, desinfecteren we onze handen op de plekken die we bezoeken en knuffelen we onze oma op afstand. Soms kunnen veranderingen heel snel gaan.

Als een klant mij in januari van 2020 had gevraagd of we die creatieve workshop van 1½ dag niet online konden doen, dan had ik hem of haar glimlachend aangekeken, mijn hoofd geschud en vol overtuiging gezegd: “Nee, dat kan echt niet!” Wie denkt er nu dat je in een online sessie de verbeeldingskracht van mensen zodanig kunt aanzetten dat je ze mee kunt nemen in de toekomst van hun organisatie? Dat je kunt komen tot de nieuwe positionering van een merk met daarbij behorende innovaties en activaties? Dat kan toch niet?

Ik denk niet dat we met een fysieke sessie zo’n rijke opbrengst hadden gehad!

Gelukkig heb ik volkomen ongelijk gehad en bleek ik last te hebben van een belemmerende overtuiging: inspiratie, creativiteit en emotionaliteit in online sessies gaat hem niet worden. Noodgedwongen zijn we het toch gaan doen. In de afgelopen maanden hebben de vele online sessies, aangestuurd vanuit onze Skylounge Studio, mijn ongelijk bewezen. “Ik denk niet dat we met een fysieke sessie zo’n rijke opbrengst hadden gehad”, zei één van mijn klanten. En ik was het volkomen met haar eens.

In no time in drie steden

Gesterkt door deze ervaringen zijn we ook gaan kijken naar onze inspiratiereizen. Nu we niet met groepen op pad mogen, wat zijn dan de alternatieven, rekening houdend met de geldende maatregelen. Zo hebben bezoeken aan bijzondere plekken plaatsgemaakt voor razende reporters die daar live langsgaan en de inspiratie in online interactie binnenbrengen bij de deelnemers aan deze digitale inspiratiereis.

Razende reporters die live op locatie zijn en de inspiratie online binnenbrengen bij de deelnemers aan de digitale inspiratiereis.

Ineens bezoeken we niet slechts één stad, maar komen we in no time in drie steden. En niet alleen in Nederland: we kunnen langs bij onze connector Jaikumar in India, Tara in Australië of David in China.

Daar waar we onze klanten vragen te breken met de gewoonten en ongeschreven regels van hun organisatie en/of branche, moeten we dat zelf natuurlijk ook doen. Weg met die belemmerende overtuigingen en ineens zijn er volop mogelijkheden. Inmiddels hebben we in ons Service Station twee studio’s operationeel voor wat voor online of hybride sessie dan ook. Soms kunnen veranderingen heel snel gaan …

14 december 2020, Matt van der Poel RM