Almere: samen naar een breed gedragen visie op de eeuwig jonge binnenstad

Almere heeft wederom een ambitieuze visie, ‘De eeuwig jonge binnenstad’, vastgesteld. De samenwerking tussen Fresh Forward en Almere gaat al een aantal jaren terug. We hebben mooie visie- en ontwikkeltrajecten doorlopen, waarbij we partijen met elkaar verbinden en zo tot een breed gedragen visie en uitwerking komen.

Visie op de binnenstad
Met het traject ontwikkelden we een hernieuwde visie op de binnenstad, waarmee Almere de stap maakt van winkelcentrum naar volwaardige binnenstad en aantrekkelijke bestemming voor de regio. In de totstandkoming van de visie zijn we met een brede afvaardiging uit Almere aan de slag gegaan: de gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en citymarketing. We ontwikkelden een gezamenlijke stip aan de horizon, concrete (ruimtelijke) invulling en bijbehorende werkwijze, zoals het invoeren van binnenstadmanagement. Deze gezamenlijke aanpak zorgde ervoor dat er een dieper begrip voor ieders belangen is ontstaan, zodat er vanuit vertrouwen samengewerkt kan worden aan een levendige en aantrekkelijke binnenstad.

Concrete invulling
Een visie samenstellen is één ding; van idee naar realisatie is de lakmoesproef. Als onderdeel van het traject zijn we daarom gekomen tot een concrete invulling van het ruimtelijk gebied en bijbehorende programmering: de 8-pleinenstrategie, ieder plein met een eigen sfeer, beleving én functie. Daarnaast heeft de gemeente Almere vanaf het begin het belang van borging en realisatie voor ogen gehad. Dit heeft zich vertaald in een vernieuwende vorm van binnenstadmanagement.

Aantrekkelijke omgevingen ontwikkelen
Wij kijken terug op een inspirerende samenwerking met als resultaat een ambitieuze én uitvoerbare visie voor de binnenstad van Almere. Bekijk dit filmpje als je meer wilt weten over de visie. 

De visie is door het college vastgesteld en wordt nog behandeld in de gemeenteraad. 

 

Door Miriam Teoh, Fundamentalist