Waarom we in 2020 nóg meer ons best moeten doen om te verbinden

Misschien schetst de knallende jaarwisseling de urgentie wel het best. 1 januari 2020. Oudjaarsnacht smeult nog na. Een jaarwisseling met wéér meer incidenten en wéér meer geweld tegen hulpverleners. Aanleiding tot meer onbegrip over gedrag. Voor twee op de drie Nederlanders is de maat vol en steun voor een algemeen particulier vuurwerkverbod stijgt. Volgens Nederlanders ‘lijkt de jaarwisseling wel oorlog’. En het is duidelijk dat ‘men zich niet aan de regels houdt’.

Uit verbinding met de samenleving
We leven in een tijd waarin we de spanningen voelen oplopen. Hoewel de mogelijkheden om ons met elkaar te verbinden blijven groeien, lijkt het wel alsof we een diepere verbinding met elkaar kwijt aan het raken zijn. In zowel binnen- als buitenland neemt polarisatie, populisme en het beroep op ‘ik eerst’ – America First, France First, Let’s get Brexit done – toe. Groepen staan steviger tegenover elkaar, meningen worden scherper en absolute verschillen worden sterker. Denk aan het groter wordende gat tussen rijk en arm, jong en oud, stad en platteland, Nederlanders en nieuwkomers. Steeds meer groepen voelen dat ze er alleen voor staan. Uit verbinding met de samenleving.

2020 kenmerkt zich als een kantelpunt in onze tijdsgeest
Volgens ons cyclische Futurise®-trendmodel is 2020 het schakelmoment van een tijdperk van openheid, creativiteit en vrijheid, naar een maatschappij die in de basis angstig en onzeker is. Onzeker over de toekomst, onzeker over onze impact op de wereld en onzeker over of we de zaken wel goed voor onszelf kunnen (blijven) regelen.

Onzekerheid kan je op twee manieren benaderen. Met optimisme of pessimisme. Optimisme leidt tot nieuwsgierigheid en samenwerking. Pessimisme tot geslotenheid en protectionisme. Des te meer reden om juist nú moedig de ogen te blijven openen in plaats van ze voor elkaar te sluiten.

Humanification of Business
Als Fresh Forward geloven we dat een sterk verlangen of droom voor een bepaald toekomstbeeld ongekende energie en richting geeft voor jouw organisatie. Een droom die aangeeft hoe je als bedrijf van betekenis wilt zijn in de maatschappij (strategic design) en hoe iedereen binnen jouw organisatie vanuit zijn of haar eigen drive aan deze droom kan bijdragen (human design). Niet als gecontroleerde machine aan het werk, maar vanuit het verlangen, de pure energie en betrokkenheid van jouw bedrijf. We noemen dit ook wel het ‘vermenselijken’ van organisaties.

Gecombineerd met de maatschappelijke urgentie voor verbinding, is ‘verbinden’ wat ons betreft een ontzettend belangrijk thema voor 2020, en delen we daarom graag in dit artikel onze top 5 inzichten om je als organisatie sterker te verbinden in 2020:

  1. Buiten verbinden is binnen beginnen

Om een verbinding te maken met een ander is het cruciaal om in contact te staan met jezelf. Investeer in zelfreflectie. Stimuleer nieuwsgierigheid naar wie je bent, wat jouw talenten zijn, vanuit welke waarden jij leeft en werkt en waarin je het verschil wilt maken. Als je weet wie je bent en wat je te bieden hebt, is het gemakkelijker voor de ander om jou te kennen en om met jou in verbinding te staan.

  1. Durf kwetsbaar te zijn

Volgens Brené Brown, onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston, is kwetsbaarheid de sleutel naar alle menselijke verbindingen. Durf een stap dieper te gaan en te delen wat jij als organisatie lastig vindt. Kwetsbaarheid maakt menselijk. Het zorgt voor veiligheid en geeft ruimte voor het imperfecte. Creëer ruimte en lucht, nodig anderen uit om meer van zichzelf te laten zien door zelf kwetsbaar te zijn, en heb empathie voor de kwetsbaarheid van een ander.

  1. Van passief naar actief

We voelen ons meer verbonden in een relatie, groep of organisatie als we hier actief aan bijdragen. Daarnaast zoeken we in tijden van angst en onzekerheid naar manieren om in actie te komen voor datgene waar we ons zorgen over maken. Kijk hoe je mensen kunt activeren in initiatieven die je onderneemt om je te verbinden met een ander.

  1. Houdt het klein

In een periode van angst en onzekerheid zoeken we naar de veiligheid van geborgenheid. Zoek de verbinding in kleine natuurlijke groepen, zoals de buurt, woongezelschappen of verenigingen waar 1-op-1-ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

  1. Neem en geef het tijd

“Alles wat je aandacht geeft, groeit”. Aristoteles zei het al, en IKEA nam het met alle liefde over. Oprecht verbinden heeft tijd nodig. Tijd om elkaar in verschillende momenten en stemmingen te ontmoeten. Om te weten wat je aan elkaar hebt en dat je elkaar kunt vertrouwen. Om te voelen dat je ertoe doet voor de ander. Denk aan al die medewerker- en klantreismomenten waarop je in contact staat met de binnen- en buitenwereld. Elk moment is een kans om te bouwen aan vertrouwen en verbinding.

Door Sasja de Vos, Core Explorer – 22 januari 2020