Lille verrast

Voor een inspiratiereis denk je in eerste instantie niet zo snel aan een stad als Lille. Toch vinden wij dat deze stad zich qua inspiratie uitstekend kan meten met steden als Tilburg, Rotterdam, Hamburg en Kopenhagen. De klanten waarmee we hier onlangs naartoe zijn gegaan waren aangenaam verrast.

Inzichten vertalen naar de eigen organisatie
Inspiratiereizen maken altijd onderdeel uit van onze visietrajecten voor organisaties, merken of omgevingen. Het doel hiervan is om het blikveld van mensen te verruimen en relevante inspiratie op te doen buiten de eigen branche. In een volgend stadium van onze visietrajecten vertalen we de opgedane ervaringen en inzichten naar de eigen organisatie. Daarom is het van belang om te kiezen voor radarsteden, steden die vooroplopen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. En Lille is daar een mooi voorbeeld van.

De leegte van rijkdom
De Noord-Franse stad Lille, in het Nederlands Rijsel genoemd, heeft een rijke historie op het gebied van de textielindustrie. Naast meerdere industriële gebouwen die succesvol zijn herbestemd vinden we in de buitenwijken de enorme huizen van de textielbaronnen, waaronder de modernistische villa van Paul Cavrois. Hier laat de Franse architect Robert Mallet-Stevens zien hoe ver hij begin jaren ’30 zijn tijd vooruit was. Tegelijkertijd communiceert deze villa ook (onbedoeld) de leegte van rijkdom.

Het historische centrum van Lille heeft haar bezoekers ook veel te bieden. De façade van de kathedraal Notre Dame de la Treille is bijzonder te noemen, maar ga vooral naar binnen en bewonder deze entree van binnenuit. Een populaire groene plek om lekker te struinen of te sporten is het Parc de la Citadelle. En op het gebied van retail zijn er in de leuke straatjes vele aparte winkeltjes zoals Benoit Chocolatier, Love Stories Archive, Leica Store, Boutique Bellerose, Racambole, Dona Bica (zeker even naar binnen gaan om hun specialiteit te proeven) en Des Fleurs de Jean-Louis. Eigenlijk te veel om op te noemen. Een laatste aanwinst voor Lille is het belevingsvolle hotel Mama Shelter. Een nieuwe trendy hotspot waar gasten en inwoners van Lille kunnen eten, drinken, dansen en tafelvoetbal spelen.

Bloempot en Bierbuik
Ook op culinair gebied kom je hier volop aan je trekken. Opvallend is dat twee van de populairste restaurants Nederlandse en toch wel aparte namen hebben: Bloempot en Bierbuik. Laat je daardoor niet misleiden, want alle zintuigen worden aangenaam geprikkeld. De rijkdom van de streek staat in deze restaurants centraal met lokale producten afkomstig uit biologische en biodynamische landbouw en wild farming.

Bij een bezoek aan Lille mag Roubaix niet ontbreken. De armste stad van Frankrijk is natuurlijk bekend van de klassieker Parijs-Roubaix, ook wel de hel van het Noorden genoemd. Hier tref je het nieuwe Vélodrome, maar als je in het oude Vélodrome, dat nog steeds wordt gebruikt, de doucheruimte betreedt, dan waan je je op heilige grond. Nog een reden om Roubaix niet links te laten liggen: la piscine. Dit voormalige badhuis is nu een prachtig museum, waarbij de schoonheid van het gebouw en de kunst elkaar versterken. En als je lekker en duurzaam wilt lunchen voor een eerlijke prijs dan is het coöperatieve restaurant Baraka een absolute aanrader.

Kortom, laat je verrassen in en om Lille!

 

Door Matt van der Poel, Partner & Chief eXperience Officer