Impact in een veranderend speelveld

Visie en strategie voor merken

Merken van de toekomst

In het huidige decennium zien we ander consumentengedrag en -behoeftes ontstaan. Het veranderende concurrentieveld speelt hier slim op in. En nieuwe spelers, uit andere sectoren, betreden de markt. De vraag naar echte vernieuwing neemt toe en daarmee ook de druk op succesvolle innovaties. Tot slot wordt er van merken verwacht dat ze een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Geen greenwashing, maar daadwerkelijke impact.

De merken van de toekomst zullen zich dus op andere manieren moeten bewijzen en hernieuwde relevantie moeten vinden.

Onze visie

Met onze Brand Impact aanpak zetten wij, samen met onze klanten, een merk met een positieve impact voor de toekomst neer. Een merk dat relevant is voor mensen (consumenten, medewerkers én klanten), dat haar steentje bijdraagt aan een betere maatschappij en daardoor duurzame groei kan realiseren. Dat noemen wij Brand Impact.

Merkuitdagingen

Brand Impact is er voor iedereen die zich bezighoudt met merkuitdagingen zoals: (her)positionering, brand purpose, merkidentiteit, waarden en merkinnovaties en -activaties.

Onze aanpak

In 4 stappen zetten we, samen met een brand ambassador-team (een team van ervaren en frisse denkers uit de organisatie), een merk met een positieve impact voor de toekomst neer. Geen merk noch markt is hetzelfde, daarom wordt er voor elke vraag een op maat gemaakt traject gevormd. In elk traject komen onderstaande onderdelen terug:

1. Deep dive: begrijpen van de huidige situatie en ontwikkelingen van merken vanuit het totale speelveld: consument, klant, concurrentie en categorie. 2. Imagine: vanuit inspiratie buiten de eigen branche, ontmoetingen met consumenten en/of klanten, het trendmodel Futurise® van ons Lunar Institute en het Brand Impact model® komen we tot het next level voor een merk 3. Analyse: door het samenbrengen van enerzijds de ‘deep dive’ van het speelveld en anderzijds de ambities vanuit ‘imagine’ komen we tot een haarscherpe, toekomstbestendige identiteit & positionering. 4. Truth: het concretiseren van het next level. Afhankelijk van de vraag komen we tot de bewijslast voor het merk.

Wat levert het op?

Een traject levert een merk op met een positieve impact voor (1) mensen (consumenten, medewerkers én klanten), (2) dat haar steentje bijdraagt aan een betere maatschappij en daardoor (3) duurzame groei kan realiseren. We hebben scherp inzicht gekregen in de veranderende wereld en de consequenties en mogelijkheden hiervan voor het merk. Ook hebben we een concrete bewijslast ontwikkeld, passend bij het merk: portfolio-implicaties, innovaties, activaties en/of communicatie (vorm en taal) zowel voor intern als voor extern. Tot slot is er een brand ambassador-team dat het next level merk gaat realiseren en de verbinding met de gehele organisatie maakt.

Tafelboek

Het totale merkverhaal en de weg hiernaar toe wordt uitgebracht in een persoonlijk tafelboek.

Brand Impact Model

Op basis van 35 jaar ervaring en onderzoek in de wereld van merken is het Brand Impact Model ontwikkeld. Op basis van dit model weten wij aan welke elementen we moeten werken om te komen tot een merk dat voorbereid is op de toekomst.

Ervaringen van klanten

Danerolles

“Het strategische traject dat we aangegaan zijn met Fresh Forward was een heel positieve ervaring.  Miriam en Adrienne, zijn er in geslaagd het volledige Danerolles team te mobiliseren kritisch na te denken over wat we doen en hoe we samen ons bedrijf naar nieuwe horizonten kunnen voeren. De speelse, ontspannen manier van samenwerken, gebaseerd op een duidelijke methodologie en het Futurise Model, gecombineerd met ontzettend lekker eten en hard werken, bracht iedereen op een natuurlijke manier tot een gemeenschappelijke conclusie. Daarmee is niet alleen het resultaat bereikt om de visie over vers deeg vanuit Danerolles aan te scherpen voor de toekomst, maar is eenieder bij Danerolles medelotgenoot geworden van een strategie die we samen geschreven hebben. Ik hou hier een superfijne en professionele herinnering aan over maar vooral een geweldig ambitieus verhaal voor Danerolles, onze consumenten en onze klanten!”

Piet Decuypere
CEO Danerolles

Valstar

“Toegevoegde waarde creëren in het groenteschap van de supermarkt; een schap dat gedomineerd wordt door ‘merkloze’ commodities en waarin onderscheidend vermogen nauwelijks aanwezig is. Dat was de uitdaging van het traject dat wij aangingen. Fresh Forward heeft ons geïnspireerd met prachtige verhalen van andere ondernemers, wat echt de ogen heeft geopend! Naast een mooi resultaat vol goede communicatie, activatie en positionering-ideeën, heeft het ook het team sterker gemaakt. Miriam en Matt hebben ons meegenomen in geweldige dagen die we niet snel zullen vergeten, en dat zelfs allemaal online via Google Meet. Kortom, een zeer geslaagd project met een mooi plan richting de toekomst!”

Henny van de Wetering
Trade Marketeer Valstar

Brand Impact

Deze klanten gingen je voor

Bekijk de verhalen van SNS en PPG Coatings en kom erachter wat het traject met Fresh Forward bij deze organisaties opgeleverd heeft.

Een rustpunt voor onderweg

Daar waar onderweg zijn altijd ging over efficiency en over snel van A naar B kunnen komen, weet Shell Café met haar nieuwe concept een waardevol moment tijdens je reis te creëren, hoe kort of lang deze ook mag zijn. Afgelopen week ging het tweede filiaal in Nederland open langs de A1 bij Muiden en daarmee

Lees meer

Van braaf naar ballen

Merkenshift: van inspiratie en verleiding naar betekenis en impact ‘De toekomst van marketing is marketing voor de toekomst’, schreef ik in mijn vorige artikel voor Adformatie (mei 2021). Daarin benoemde ik het kantelpunt; van een maatschappij vol optimisme en zelfvertrouwen naar een maatschappij waarin de angst en onzekerheid groeit. Parallel met dit maatschappelijke kantelpunt zien

Lees meer

Boost de impact van je business

Is jouw onderneming klaar voor 2023? Je zal vandaag de dag maar ondernemer zijn en bezig zijn je voor te bereiden op de nieuwe, verplichte EU-regelgeving voor 2023 op het gebied van duurzaamheid. De regelgeving verplicht bedrijven om in hun jaarverslag inzicht te geven in de impact van hun activiteiten op mens, milieu en samenleving.

Lees meer